W większości przypadków mówi się nam, że należy jeść wystarczającą ilość białka (co 3-4 godziny), aby utrzymać dodatni bilans azotowy, ponieważ organizm jest w rzeczywistości w fazie anabolicznej lub budowania w tym stanie, gdzie ujemny bilans azotowy, z braku odpowiedniego białka, wskazuje na stan kataboliczny lub rozbiórki. To dlatego białko (i jedzenie wystarczającej ilości przez cały dzień) jest tak ważne: brak odpowiedniej ilości białka, a organizm zaczyna rozbijać tkanki (czytaj: mięśnie), aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na białko. Nasze ciała nieustannie montują, rozkładają i wykorzystują białka (w postaci aminokwasów, budulca białka), w rzeczywistości istnieją dosłownie tysiące różnych kombinacji białek wykorzystywanych przez organizm, a każda z nich ma specyficzną funkcję określoną przez jej kombinację aminokwasów (lub sekwencję aminokwasów).
Praktycznie wszystkie współczesne autorytety zgadzają się, że 1 do 11/2 gramów białka na funt masy ciała jest najlepsze dla wzrostu mięśni. Oprócz przyjmowania wysokiej jakości białka z pożywienia (chuda wołowina, kurczak, indyk, ryby, jaja), najlepszym sposobem na utrzymanie spożycia białka na odpowiednim poziomie są koktajle proteinowe. Inną częścią uzyskania jak największej ilości białka i tym samym utrzymania dodatniego bilansu azotowego jest spożycie węglowodanów i tłuszczów, oba są potrzebne w rozsądnych ilościach, aby zapewnić syntezę białek.
Jeśli chodzi o proszki, białko serwatkowe jest najlepszej jakości, co oznacza, że twoje ciało będzie wchłaniać i wykorzystywać więcej z niego. Istnieje kilka rodzajów serwatki (izolat, koncentrat, hydrolizat), ale izolat białka serwatki pozostaje numerem jeden ze względu na jego wysoką jakość. Ale białka oparte na mleku robią comeback, głównie ze względu na ich dłużej trwające efekty w organizmie: serwatka jest zazwyczaj przedstawiana jako szybko trawione białko, mleko jako wolno trawione białko.
Pozwól mi zejść na bok na minutę i wyjaśnić powszechne nieporozumienie, i pet peeve z mojego, dotyczące gramów białka reklamowane jako bycie w podstawowym proszku białka (nie „formuły” produktu jak Muscle Milk lub Syntha 6, który zawiera więcej tłuszczu i węglowodanów). Ludzie zawsze oceniają proszek białkowy przez liczbę reklamowanych gramów na porcję: „Ten ma tylko 17 gramów, nie jest tak dobry jak ten, który ma 50 gramów!”. Źle, źle, źle. Białko zawiera 4 kalorie na gram, tak jest mierzone, co oznacza, że nie ma znaczenia, co mówi etykieta, używają różnych wielkości miarki i liczby miotełek na porcję, aby uzyskać tę reklamowaną ilość.
Ponieważ białko ma 4 kalorie na gram, a wielkość miarki jest mierzona w gramach, jeśli użyjesz standardowej wielkości miarki i ilości, otrzymasz taką samą ilość białka niezależnie od marki (z wyjątkiem niewielkich różnic w zawartości tłuszczu i węglowodanów). Przetestuj to sam, następnym razem, gdy będziesz w sklepie z witaminami, porównaj etykiety białek. Zwróć uwagę na zawartość białka, węglowodanów i tłuszczu w porcji. Teraz zwróć uwagę na wielkość gałki i ile gałek równa się jednej porcji. Zobaczysz, że każda etykieta z wysoką reklamowaną zawartością białka używa dużej miarki i prawdopodobnie 2 miarki na porcję. Mniejsza miarka i ilość porcji odpowiada białku o niższej reklamowanej ilości. Nie daj się nabrać na myślenie, że produkt o zawartości 50 gramów na porcję jest lepszy, używają one bardzo dużej miarki, aby dać Ci tyle białka! Opieraj swój wybór na jakości produktu!