Odzywianie

Dieta paleolityczna

Dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć przed rozpoczęciem planu Paleo Diet, w tym jego historii, wytycznych i składników, a wszystkie nauki za nim.

Dieta paleolityczna, opiera się na idei, że nasze obecne środowisko żywnościowe jest sprzeczne z naszym dziedzictwem ewolucyjnym i że optymalna dieta ma naśladować tę z naszych paleolitycznych przodków.

Argumentowano, że przez prawie 99% historii ludzkości jedliśmy w określony sposób, a tylko w ostatnim 1% ludzkiej linii czasu zaczęliśmy jeść tak, jak obecnie.

Dieta paleo twierdzi, że to niedopasowanie między naszą genetyką a środowiskiem jest odpowiedzialne za duży wzrost otyłości, cukrzycy i innych chorób przewlekłych, z którymi obecnie mamy do czynienia.

Podstawowe założenia tej diety to:

Unikać: przetworzonej żywności, zbóż, roślin strączkowych i nabiału

Spożywanie: chudego mięsa, owoców, warzyw i „zdrowego tłuszczu”.

Również liczenie kalorii nie jest ogólnie promowane przez dietę paleo; jakość żywności jest głównym celem.

Ogólnie rzecz biorąc, przyjmuje ona bardziej niską postawę węglowodanową. Stara się zminimalizować spożycie skrobi i często razy rodzaje żywności ludzie mają tendencję do spożywania na diecie paleo przesuwa ich spożycie makroskładników do wysokiej białka, tłuszczu, niskiej carb diety.

Historia diety paleo

Dieta paleo, jak obecnie myśli, może być początkowo śledzone z powrotem do dr Boyd Eatin i dr Melvin Konner, który pierwotnie opublikował papier w New England Journal of Medicine zatytułowany „Paleolithic Nutrition – Rozważania na temat jego natury obecne implikacje” 1.

Do głównego nurtu mediów wprowadził ją dr Loren Cordain, który opublikował książkę „Dieta Paleo: Lose Weight and Get Health by Eating the Foods You Were Designed to Eat” w 2001 roku.