Odzywianie

Omega 3 i Omega 6

Czy zwracasz uwagę na ilość tłuszczów Omega-3 i Omega-6, które spożywasz każdego dnia? A co z proporcjami, w jakich je spożywasz? Dowiedz się więcej o tłuszczach Omega!

Marketerzy chcą, abyśmy kupowali ich produkty i suplementy. Niezbędne kwasy tłuszczowe, jak sama nazwa wskazuje, są niezbędne, co czyni je marketingowym złotem.

Towary są promowane za pomocą określeń takich jak „wysoka zawartość tłuszczów wielonienasyconych, niska zawartość nasyconych” lub „zawiera omega-3!” z radosnymi, uśmiechniętymi ludźmi na opakowaniu.

Prawda jest taka, że o ile ich produkt nie jest tłustą rybą, prawdopodobnie nie dostajesz wystarczającej ilości omega-3.

Co gorsza, jeśli jest to produkt o wysokiej zawartości tłuszczów wielonienasyconych, możesz zniweczyć istotne korzyści zdrowotne omega-3.

Czym są niezbędne kwasy tłuszczowe?

Niektóre tłuszcze są niezbędne do optymalnego funkcjonowania naszego organizmu. Niektóre z nich organizm może sam wytwarzać, inne muszą pochodzić z diety. Z tego powodu są one klasyfikowane jako niezbędne.1

Kiedy rozważamy spożycie tłuszczów, często słyszymy terminy nasycone i nienasycone. Niezbędne kwasy tłuszczowe (EFA) to tłuszcze nienasycone, znajdujące się w grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA).

Te EFA można podzielić na dwa rodzaje:

Kwasy tłuszczowe linolowe (znane również jako Omega-6)

Kwas linolowy jest dobrze znany ze swojej zdolności do obniżania cholesterolu LDL (tego złego).2 Znajduje się w żywności takiej jak warzywa liściaste, ziarna, nasiona i oleje takie jak słonecznikowy, kukurydziany, krokoszowy i makowy.

Produkty te mają tendencję do promowania ich jako wysokonienasyconych, o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych.

Kwas alfa-linolenowy (lepiej znany jako Omega-3)

Produkty reklamowane jako bogate w kwasy omega-3 są często bogate w kwas alfa-linolenowy (ALA). Technicznie rzecz biorąc, marketingowcy nie okłamują cię – ich produkt rzeczywiście zawiera omega-3. Jednak organizm musi przekształcić ALA w kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA). To właśnie te formy wykazują w badaniach największe korzyści dla zdrowia. Pokarmy takie jak nasiona, orzechy, olej lniany i tofu są wysokie w ALA.

Niestety, proces przekształcania ALA jest powolny. Naszym najlepszym rozwiązaniem jest spożywanie pokarmów, które naturalnie zawierają wyższe poziomy EPA i DHA. Najlepszym źródłem są tłuste ryby, takie jak łosoś, sardynki, sardele i miecznik.